diumenge, 6 de juny del 2010

Suports externs als centres educatius

Són centres que ajuden als centres ordinàris i als centres d'educació especial.

Entre ells estan relacionats i coordinats entre sí; per tal que l'ajuda que se'ls hi ofereixi als infants sigui el màxim d'eficaç possible.

AQUESTS SUPORTS SÓN:

L’EAP, equips d’assessorament i orientació psicopedagògica, són serveis de suport i assessorament psicopedagògic i social als centres educatius i a la comunitat educativa que depenen de la Direcció General d’Orientació i Innovació Educativa de Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Intervé en situacions de dificultats d’aprenentatge o conducta i d’inadaptació escolar, realitzen l’estudi d’aquests casos i emeten un dictamen d’escolarització que permet a l’alumnat amb NEE integrar-se en aules ordinàries en combinació amb aules adaptades.
Les seves funcions són: Prevenció educativa en el medi escolar. Detecció de problemes i tratorns en el desenvolupament psicopedagògic de l’infant. Valoració multidisciplinari de les NEE de determinats alumnes, des de les vessants escolar, familiar i social. Emissió de dictàmens d’escolarització i altres informes complementaris.
I a més l’EAP, també té l’àmbit d’intervenció, el qual ofereix atenció a l’alumnat i a les seves famílies, atenció als centres educatius i atenció al sector, als plans educatius de l’entorn.


Els centres d’atenció, que destacarem pels infants amb necessitats educatives especials són el SAP i el CDIAP.

El SAP, Servei d’Atenció Precoç o Servei d’Estimulació Precoç. Són centres que atenen als infants de 0 – 6 anys, que presenten algun trastorn en el desenvolupament o es troben en risc de patir-lo, amb la intenció d’eliminar o disminuir els seus efectes, si és possible, mitjançant un tractament específic. Realitzen una tasca interdisciplinària (àmbits sanitari, social i educatiu) amb els següents professionals: fisioterapeutes, logopedes, treballadors socials, psicòlegs, neuropediatres...
I les seves funcions són: Avaluació global de la problemàtica de l’infant i la seva família. Informació, orientació, suport i assessorament a la família. Atenció terapèutica a l’infant de forma individualitzada. Orientació i suport a les escoles d’educació infantil. Seguiment de l’evolució de l’infant. Col•laboració en els programes de prevenció i detecció. I recerca, docència i formació.

També disposem d’un altre centre, el CDIAP, Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Primària. És un servei especialitzat en la consulta, diagnòstic i tractament de la població infantil de 0 – 4 anys, que presenti algun trastorn en el seu desenvolupament o risc de patir-ne, per causa orgànica, psicològica i/o social.
És aquell conjunt d’actuacions assistencials i preventives dirigides a la població infantil de 0 a 4 anys que en el període prenetal o al néixer presenta algun trastorn o es troba en situació de risc de patir-lo, amb la intenció d’eliminar o disminuir els seus efectes, si és possible, mitjançant un tractament adequat que faciliti al màxim el desenvolupament i les relacions familiars de l’infant, inclosos els casos de més gravetat.
Les seves funcions són: L’acolliment i l’orientació de consultes a pares o professionals, l’avaluació global de la problemàtica que presenta l’infant per tal d’establir el psicodiagnòstic i la modalitat terapèutica adequada: atenció psicoterapèutica (tractament directe necessari, orientació i suport a la família) i seguiment de l’evolució de l’infant i orientació familiar. Orientació i suport als professionals de l’escola de l’infant. Coordinació amb els diferents professionals dedicats a la infància, per tal d’establir vies de prevenció i detecció. I la formació i docència adreçada a professionals del camp infantil.


I pels casos més excepcionals, situacions de salut, pels trastorns mentals greus, farem referència el CSMIJ.

El CSMIJ, centre de salut mental per a infants i joves, el qual està dedicat al tractament de nens/es i adolescents amb problemes de salut mental. Hi ha dos tipus de centres de salut e funció de l’edat dels pacients, fins els 18 anys, i els centres de salut mental d’adults (CSMA) donen serveis d’atenció especialitzada i de suport a l’atenció primària als pacients majors de 18 anys. Els equips que presenten aquesta atenció són multidisplinaris i estan formats per psiquiatres, psicòlegs, treballadors socials i personal d’infermeria, entre d’altres.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada