divendres, 14 de maig del 2010

El Hot Potatoes

Aquí teniu un senzill manual d’instruccions per saber manejar una eina educativa ben útil i entretinguda: el “Hot Potatoes”.




Què és el Hot Potatoes?



Aquest programa serveix per elaborar 6 tipus d’exercicis interactius que, si volem, podem publicar en un pàgina web. Per poder realitzar aquests exercicis, no cal que l’usuari s’instal•li el programa, sinó que els podrà realitzar a través d'Internet.

A més a més, totes les pàgines que es creïn a partir d’aquest programa es poden personalitzar, des dels exercicis fins al format de la pàgina web. Això si, per realitzar aquests canvis, necessitarem tenir coneixements del codi HTML o de JavaScript.


De quines eines disposem amb aquest programa?

Com ja hem dit anteriorment, disposa de 6 eines diferents, que tot seguit en farem una pinzellada. Podrem començar a elaborar exercicis un cop tinguem instal·lat el programa (us podeu descarregar el programa de d'aquesta pàgina web: http://hotpot.uvic.ca/



JQuiz:

És una eina que et permet crear exercicis basats en preguntes. Cada test pot tenir el nombre de preguntes que desitgis. Aquest test té 4 tipus de preguntes diferents:

1. Preguntes amb múltiples respostes.
2. Preguntes de respostes curtes.
3. Preguntes híbrides.
4. Preguntes multi-selecció.

1. En aquest tipus de preguntes, els alumnes han d’escollir una resposta pitjant un botó. Si la resposta és correcta, el botó es convertirà amb una cara amb un somriure :-), però si és incorrecta, canviarà a una X. En cas que la resposta sigui incorrecta, l’alumne podrà seguir seleccionant opcions fins encertar la resposta correcta. Això si, la puntuació de cada pregunta anirà en funció del nombre d’intents fins encertar la resposta correcta. Un cop s’esculli la resposta correcta, la puntuació quedarà “congelada”. tot i que l’alumne té la possibilitat de seguir prement els botons per veure les indicacions de les altres respostes sense que, el penalitzi per aquest fet.

2. Els alumnes, aquí hauran d’escriure un resposta a una casella de text de la pàgina i prémer el botó Comprovar per saber si és correcta. Si no és la correcta, la pàgina intentarà donar les indicacions per aquesta resposta o, en tot cas, la part de la resposta que més s’apropi a la correcta i quines parts són incorrectes. La puntuació dependrà del nombre d’intents realitzats abans de donar la resposta adient. També hi ha l’opció d’incloure un botó Pista, per proporcionar una lletra de la resposta adequada (la utilització d’aquest botó, comportarà una penalització en la puntuació).

3. Aquesta és una combinació entre una pregunta de respostes múltiples i una pregunta de resposta curta. Per respondre a aquestes preguntes, hi ha una casella de text per escriure la resposta, amb un nombre determinat d’intents. Si s’esgoten aquests intents, la casella canvia a una altra de respostes múltiples per facilitar-li la tasca a l’alumne.

4. La pregunta de multi-selecció tracta de seleccionar diverses respostes de la llista definida prèviament, amb la finalitat que l’alumne assenyali totes les opcions correctes. Després de fer això, cal prémer el botó Comprovar. Si la resposta no és totalment correcta, s’indicarà a l’alumne el nombre d’opcions correctes i les indicacions respectives per completar la pregunta.

Per tal d’elaborar un exercici JQuiz cal seguir tres passos ben definits:

1. Introducció de les dades (preguntes, respostes, indicacions, etc.).
2. Configuració del format de sortida (preparació de les llegendes dels botons, instruccions i altres característiques de la seva pàgina web).
3. Creació de la pàgina web (compilar els seus exercicis en pàgines HTML).


Quan el programa Hot Potatoes elabora les pàgines Web, ho fa combinant 3 tipus de recursos:

- Les dades introduïdes.
- La informació de la configuració.
- Un conjunt d’”arxius font”, o plantilles, que contenen l’estructura de la pàgina.

Per saber com elaborar les pàgines Web i com instal•lar i personalitzar el programa, entreu a la pàgina: http://platea.pntic.mec.es/~iali/CN/Hot_Potatoes/intro.htm


JCLOZE

Aquesta aplicació s'empra per elaborar exercicis de completar buits amb la intenció que l'alumne completi totes les respostes abans de comprovar el resultat.

Quan l'alumne hagi completat tots els espais, premerà el botó Comprovar per veure les respostes. Les que siguin correctes s'introduiran al text, mentre que les incorrectes restaran a les caselles del text per tal que les pugui corregir. Quan l'alumne comprovi una resposta que no és totalment correcta, es realitzarà una penalització. És a dir, la puntuació final de l'exercici dependrà del nombre de cops que s'ha comprovat la resposta abans de donar amb la correcta.

Si es desitja, hi ha la possibilitat d'introduir un botó Pista que proporcionarà a l'alumne una lletra de la resposta correcta. També pot incloure una pista concreta per cada buit.

Per crear un exercici d'aquest tipus cal seguir els mateixos passos que hem explicat anteriorment a l'aplicació JQuiz:

1. Introducció de les dades.
2. Configuració del format de sortida.
3. Creació de les pàgines Web.

Per saber com elaborar les pàgines Web i com instal•lar i personalitzar el programa, entreu a la pàgina: http://platea.pntic.mec.es/~iali/CN/Hot_Potatoes/intro.htm



Jcross

A través d'aquesta aplicació podem crear exercicis de mots encreuats. Aquest tipus d'exercici s'elaborarà amb el mòdul Jcross del programa Hot Potatoes. Aquí es crearan exercicis de mots encreuats orientats principalment a l'aprenentatge de vocabulari. Els mots encreuats tindran unes dimensions màximes de 20 X 20 caselles i aquí l'usuari també podrà sol•licitar ajuda si així ho desitja i se li facilitarà lletra per lletra.

Per crear un exercici Jcross s'han de seguir els mateixos passos que ja hem anomenat a l'aplicació JQuiz:


1. Introducció de les dades.
2. Configuració del format de sortida.
3. Creació de les pàgines Web.

Per saber com elaborar les pàgines Web i com instal•lar i personalitzar el programa, entreu a la pàgina: http://platea.pntic.mec.es/~iali/CN/Hot_Potatoes/intro.htm



JMATCH

L'elaboració d'exercicis de formació de parelles o d'ordenació de paraules i oracions. Aquest exercici s'elaborarà amb el mòdul JMATCH del programa Hot Potatoes. Aquí es crearan activitats en les que a l'usuari se li presentaran dues columnes amb elements (paraules o imatges) que tenen una correspondència entre elles. La tasca de l'alumne consistirà amb anar unint els elements d'una columna amb les de l'altra. Aquest exercici, es podrà emprar tant per aprendre vocabulari com per treballar amb texts amb la finalitat, per exemple, d'ordenar les intervencions d'una conversa o les paraules d'una oració.

Per dissenyar un exercici JMATCH, hem de seguir els mateixos passos que ja hem explicat a l'aplicació de JQuiz.


1. Introducció de les dades.
2. Configuració del format de sortida.
3. Creació de les pàgines Web.

Per saber com elaborar les pàgines Web i com instal•lar i personalitzar el programa, entreu a la pàgina: http://platea.pntic.mec.es/~iali/CN/Hot_Potatoes/intro.htm


JMIX

Consisteix en l'elaboració d'activitats per ordenar les paraules d'una oració. Aquest tipus d'exercici s'elaborarà amb el mòdul JMix del programa Hot Potatoes. Aquí es crearan exercicis amb els que, a partir d'una oració base introduïda pel mestre, l'usuari podrà ordenar de diferents maneres les paraules que la componen per formar frases que també siguin correctes. En aquest exercici, l'alumne pot rebre ajut i si ho sol•licita, el programa li facilitarà la següent paraula correcta.

Per crear un exercici d'aquest tipus cal seguir els passos que hem explicat a l'aplicació JQuiz.

1. Introducció de les dades.
2. Configuració del format de sortida.
3. Creació de les pàgines Web.

Per saber com elaborar les pàgines Web i com instal•lar i personalitzar el programa, entreu a la pàgina:


Creiem que el Hot Potatoes és una eina per elaborar materials didàctics informàtics molt completa, fàcil d'utilitzar i útil, ja que les aplicacions són molt diverses i et permet adaptar i modificar les activitats segons les necessitats educatives a qui van dirigides. És per això que us animem i encoratgem a fer-la servir!!!



Alguns enllaços d'interès sobre Hot Potatoes:

Elaboració de materials didàctics interactius. Un bon manual en castellà sobre aquest programa és el realitzat pel “Grupo de Trabajo del Departamento de Orientación del I.E.S. Ruiz de Alda - San Javier”.

Us podeu subscriure al grup de notícies "Usuaris de Hot Potatoes" on podreu plantejar els vostres dubtes i solucionar problemes que tingueu.
A Yahoo: http://groups.yahoo.com/group/hotpotatoesusers/ (en Anglès)


Els autors de Hot Potatoes posen a la nostra disposició una àmplia i variada col•lecció d'imatges. Pots buscar les imatges per categories prement el botó o per paraules clau amb el botó. Un cop selecciones una categoria i trobis una imatge que t'agradi, solament cal que premis sobre aquesta el botó dret del ratolí i seleccionis l'opció de guardar imatge.
http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/


Hi ha una pàgina d'un professor en la qual està molt ben explicat el programa a:
http://usuarios.tripod.es/puntodevista


Presentació de Power Point que mostra les possibilitats del programa:
http://web.uvic.ca/hrd/hotpot/eurocall/eurocall.ppt



Un curs de Hot Potatoes de F. Mur. El trobareu a la pàgina:
http://www.ecomur.com/hotpotatoes/

Postgrau: Noves Tecnologies Multimèdia i Internet Departament de Pedagogia Aplicada (UAB): http://www.xtec.es/~jsanchez/postgrau/hotpotsm/index.html


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada